Babyontwikkeling

Alles wat je moet weten!

Er gebeurt veel in de eerste 12 maanden van het leven van een kind. Het hulpeloze wezen, dat in het begin het grootste deel van de tijd slapend doorbrengt, ontwikkelt zich snel en leert voortdurend nieuwe dingen: met de ogen bewegingen volgen, doelgericht met de handen naar voorwerpen grijpen, huilen, zich op de buik rollen en – een paar weken later – zich ook weer terugrollen, kruipen op handen en knieën. Daarna krijgt het de eerste tandjes, leert het rechtop zitten, staan en lopen, eerst door zich bijvoorbeeld aan een tafel vast te houden. Uiteindelijk leert het vrij te lopen.Het babylichaam is constant bezig, zelfs tijdens de slaap: de belangrijkste groeihormonen worden 's nachts in de slaap aangemaakt.

Een overzicht van de ontwikkeling van je baby, maand per maand, vind je hier. Natuurlijk ontwikkelt elk kind zich in zijn eigen tempo. Het ene ontwikkelt zich sneller, het andere wat langzamer. Ook de interesses van baby's verschillen. Het ene kind brabbelt graag, terwijl een ander sneller leert lopen omdat het al zijn energie steekt in motorische ontwikkeling. Alles tegelijk leren kan niet!Daarom is het belangrijk je niet blind te staren op tabellen en schema's over de gemiddelde ontwikkeling van kinderen. Maak je je zorgen over de ontwikkeling van je baby? Neem dan contact op met een adviesbureau of je huisarts.

In één oogopslag

  • Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo.
  • Jouw kleine schat leert snel met jou te communiceren en ontwikkelt zich gestaag verder.
  • In het eerste jaar is het belangrijk de ontwikkeling van je baby goed te volgen.
  • Maak je huis kindveilig om een veilige omgeving te creëren.

Lichaamstaal


Omdat baby’s nog niet kunnen praten, gebruiken ze hun gezicht, armen en benen, ademhaling en stem als communicatiemiddelen. Een baby begrijpt nog niet de woorden die het hoort, maar reageert op de manier waarop deze woorden worden uitgesproken. Zo communiceren ouders en baby constant met elkaar – zelfs zonder woorden.

Lachjes en gezichtsuitdrukkingen van baby's zijn aangeboren. Zelfs blinde kinderen, die nooit hebben gezien hoe hun moeder lacht, beginnen rond de 4 weken vanzelf te lachen. Gevoelens zoals boosheid, angst en verdriet zijn wereldwijd universeel. Maar er is ook aangeleerde lichaamstaal, die sommige kinderen al op jonge leeftijd beheersen. Zo leert een baby bijvoorbeeld welk effect huilen of lachen heeft en gebruikt het wat het geleerd heeft. Naarmate het groter wordt, zal het vooral huilen inzetten om zijn zin te krijgen. In het bijzijn van ouders drukt een baby zijn emoties ook stilzwijgend uit, bijvoorbeeld met de bekende pruillip.

Een heel jong baby’tje imiteert de ouders nog niet, maar al snel begint het geluiden na te brabbelen en bewegingen na te doen. Andersom passen ouders zich vaak onbewust aan hun baby aan. Zo kun je bijvoorbeeld zien dat volwassenen die een baby voeden, zelf (vaak onbewust) kauwbewegingen maken wanneer ze een fles of lepel naar de mond van het kind brengen.

Meten en wegen


Het is belangrijk om je baby in het eerste levensjaar goed in de gaten te houden en zijn groei en ontwikkeling nauwlettend te volgen.

Een baby is gemiddeld 50 centimeter lang bij de geboorte en groeit in het eerste levensjaar tot een lengte van 74 cm. Niet alleen de lengte en het gewicht van je kind zijn nu goed onder controle, maar ook de omtrek van zijn schedel. De schedel is nog niet uitgegroeid, hij heeft nog 2 open plekken (fontanellen) waar geen bot zit, maar een dikke huidlaag die de hersenen beschermt. Het hoofd, de hersenen en de verbindingen in de hersenen ontwikkelen zich ook heel snel in het eerste levensjaar. De kinderarts zal de groei van de hoofdomtrek regelmatig controleren, zodat eventuele problemen snel kunnen worden opgespoord.

Meer over ontwikkelingssprongen bij baby’s

In ons speciale thema over baby-groei hebben we alle belangrijke informatie verzameld. In welke weken kun je groeisprongen verwachten? En hoe verlopen ze?
LEES MEER >

De ontwikkelingssprongen van je baby

Jaarlijkse ontwikkeling van je baby

Sociale ontwikkeling van je kind

De motorische ontwikkeling van je baby

Veilig door het eerste levensjaar


Vaak verwachten ouders niet hoe snel hun kind zich ontwikkelt. Maar met deze ontwikkeling komen ook steeds nieuwe gevaren in het dagelijks leven. Daarom is het belangrijk dat ouders altijd alert en vooruitziend zijn. Toch is dat alleen vaak niet voldoende. Al bij de aanschaf van een wiegje, een commode, een babybadje, een kinderwagen of autostoel moet je letten op de mogelijke gevaren en de juiste modellen kiezen.

In de eerste levensmaanden bestaat bijvoorbeeld het risico van valpartijen van grote hoogte, zoals van de commode, de bank of iets dergelijks. Ook gevaarlijk is het inademen van kleine onderdelen, wat kan leiden tot verstikking. Daarnaast gebeuren er vaak ongelukken tijdens autoritten, wat opnieuw het belang van een hoogwaardige autostoel onderstreept.

Ook de kinderstoel vormt een valrisico. Kies daarom altijd voor een stevig en bij voorkeur getest model. Het is daarnaast essentieel om stopcontacten die binnen handbereik van je baby liggen, te beveiligen met speciale afdekplaatjes.

Vergiftigingen moeten absoluut worden voorkomen. Bewaar medicijnen, schoonmaakmiddelen en andere chemische stoffen buiten het bereik van je kind.

Vooral wanneer je kleintje begint te kruipen, is een loophek een absolute must. Dit beschermt baby's tegen valpartijen van de trap of helpt gevaarlijke plekken, zoals de keuken, ontoegankelijk te maken.

"We hebben het onze missie gemaakt om aanstaande en nieuwe ouders bij te staan en hen te begeleiden op hun reis. Met onze duurzame babyproducten stellen we hen in staat om voor een bewuste levensstijl te kiezen en hun baby's een geweldige start in het leven te geven."

Aline Gallois
emma & noah

Eerste badje - Tips & Tricks

Hier vind je de belangrijkste tips en verloskundige trucs over het badderen.

In onze emma & noah babyslaapzakken voelen actieve baby's zich 's nachts erg knus. Ontdek ze nu hier!

"Ontzwangeren"


"Het eerste levensjaar van je baby is een prachtige, maar vaak ook zeer stressvolle tijd. Het kan lijken alsof alle aandacht alleen naar de baby mag gaan. Het is goed mogelijk dat je nu vaak moe bent en vatbaarder voor allerlei ziektes. Niet alleen hebben beide ouders plotseling een veel drukker leven dan voorheen, maar vooral de moeder moet ""ontzwangeren"". Tijdens de zwangerschap en bevalling heeft je lichaam indrukwekkend werk geleverd. In die negen maanden is er veel gebeurd, en je lichaam heeft tijd nodig om volledig te herstellen. Het bekende gezegde ""negen maanden op, negen maanden af"" verwijst naar het idee dat het lichaam gemiddeld negen maanden na de bevalling pas weer volledig hersteld is en even sterk is als voor de zwangerschap. De lichamelijke klachten verdwijnen niet zomaar na de bevalling! Als je echter het gevoel hebt dat je klachten buitensporig ernstig zijn, bespreek dit dan met je huisarts."

Het is logisch dat de kilo’s die je wellicht hebt aangekomen door plotselinge trek in zoetigheid tijdens de zwangerschap, niet vanzelf verdwijnen. Daar zul je zelf aan moeten werken! Ook is het begrijpelijk dat je huid op je buik en borsten, die tijdens de zwangerschap flink is opgerekt, na de bevalling misschien minder strak is dan daarvoor. Trek je dat echter niet te veel aan. Je hebt tenslotte een klein wondertje op de wereld gezet.

Eet zo gezond mogelijk en probeer – voor zover dat met een kleine baby mogelijk is – voldoende rust te nemen. Doe bijvoorbeeld een middagdutje als je kind slaapt. Veel moeders hebben de neiging om in de weinige uren dat ze hun handen vrij hebben, allerlei klusjes en taken te doen waar ze anders niet aan toe komen. Toch is het belangrijk dat je jezelf niet overvraagt. Neem af en toe bewust tijd voor jezelf. Regel een oppas, spreek af met vrienden of vriendinnen, of neem een avond vrij om te sporten of naar de sauna te gaan. Even je hoofd leegmaken kan wonderen doen. Je zult zien dat je de volgende dag met dubbele energie de dagelijkse drukte aankunt.

Vind de juiste slaapzak

Met onze stap-voor-stap tool vind je in een paar stappen de juiste slaapzak voor je baby.