Baby slaap

De slaap van een baby verschilt volledig van die van ons en brengt onze gewoonten in het begin behoorlijk in de war. Pasgeborenen slapen zelden langer dan drie uur achter elkaar. Van "door-slapende baby's" kunnen we in het begin alleen maar dromen. In de eerste maanden kunnen baby's niet langer dan zes tot acht uur zonder voeding. En ook daarna is het per kind verschillend of het kan doorslapen of niet.
Toch kunnen wij als ouders vanaf het begin het gezonde slaapgedrag van ons baby bevorderen. Met deze 7 tips kun je je baby helpen in slaap te vallen en stap voor stap te leren doorslapen.

In één oogopslag

  • Baby’s hebben verschillende hoeveelheden slaap nodig.
  • Een vast ritme kan helpen om de kwaliteit en regelmaat te verbeteren.
  • Ook de sfeer en omgeving zijn ontzettend belangrijk voor een goede slaapkwaliteit.
  • Met een avondroutine kun je jouw baby een gevoel van veiligheid en geborgenheid geven.

Bedtijd

Producten

Hoe lang slapen baby's

Kinderkamer

Tips & Tricks

Slaapontwikkeling

Auteur: Stephanie Klausmann
Stephanie is een erkend pedagogisch medewerker en gecertificeerd slaapcoach. Zelf is ze moeder van vier kinderen. Op haar website biedt ze cursussen en advies aan over babyslaap.

Laatst bijgewerkt op 17 november 2021

7 tips om je baby te helpen de hele nacht door te slapen

"Laat de slaapkamer nog eens goed luchten"
„Donkerte & White Noise“

"In de eerste maanden is een slaapzak een veilige keuze, omdat deze niet kan verschuiven of weggetrapt kan worden. Dit houdt je baby warm zonder dat het gezicht bedekt raakt, wat zorgt voor vrije ademhaling."

Aline Gallois
emma & noah

De juiste slaapzak vinden

In onze gids laten we je zien hoe je de juiste slaapzak voor je baby kiest.

In de emma & noah babyslaapzakken voelen ook actieve baby's zich 's nachts heerlijk comfortabel. Ontdek ze nu!

Wat kan ik doen als mijn baby niet alleen wil slapen?

Sommige vermoeide baby's kunnen eenvoudig worden neergelegd en vallen dan vanzelf in slaap. Voor veel anderen is dit echter lastiger. Pasgeborenen slapen vaak in terwijl ze borstvoeding krijgen en dicht bij hun moeder zijn. Alleen leren slapen is een proces van wennen, en dat gaat niet bij elk kind even gemakkelijk.Er is echter geen vaste regel die bepaalt wanneer een baby zelfstandig moet kunnen slapen. Als jij het prettig vindt om je baby daarbij te helpen, is dat geen probleem.

Wat je moet weten:Het "alleen in slaap vallen" is een ontwikkelingsproces dat je maar in beperkte mate kunt beïnvloeden. Je kunt wel bijdragen aan een gezonde slaapontwikkeling door je baby op een hechte en ondersteunende manier te begeleiden. Nabijheid en lichamelijk contact spelen hierbij een belangrijke rol, ook als het gaat om de slaap van je baby.

Daarnaast helpt het om het slaapgedrag van je baby te begrijpen. Dit kun je bijvoorbeeld bijhouden in een slaapprotocol, zoals je dat met onze eBook kunt doen. Binnen twee weken krijg je zo een goed beeld van hoeveel slaap je baby nodig heeft en wat zijn of haar ritme is. Als je baby tekenen van vermoeidheid vertoont, kun je hem of haar rustig kalmeren, een fijne sfeer creëren en je baby slaperig maar wakker neerleggen. Met wat oefening zal je baby steeds beter zelfstandig in slaap kunnen vallen.

Wie viel Schlaf braucht mein Kind?

Nachfolgende haben wir eine kleine Schlaftabelle für Babys eingebunden. Was jedoch wichtig ist: Es handelt sich nur um Durchschnittswerte. Jedes Baby schläft anders und auch die Dauer unterscheidet sich dementsprechend.

Hoeveel slaap heeft mijn kind nodig?

Hieronder vind je een tabel met de gemiddelde slaapbehoefte van baby's. Let wel: dit zijn slechts richtlijnen. Elk kind is anders, en ook de slaapduur varieert per baby.

Avondrust bij baby's

Sommige baby's gedragen zich 's avonds heel anders en zijn bijna onherkenbaar. Dit fenomeen van rusteloosheid 's avonds wordt ook wel "spookuur" genoemd.

Vind de juiste slaapzak

Met onze stap-voor-stap tool ontdek je eenvoudig de perfecte slaapzak voor de slaap van je baby.