Baby slaap
De slaap van een baby verschilt volledig van die van ons en brengt onze gewoonten in het begin behoorlijk in de war. Pasgeborenen slapen zelden langer dan drie uur achter elkaar. Van "door-slapende baby's" kunnen we in het begin alleen maar dromen. In de eerste maanden kunnen baby's niet langer dan zes tot acht uur zonder voeding. En ook daarna is het per kind verschillend of het kan doorslapen of niet.
Toch kunnen wij als ouders vanaf het begin het gezonde slaapgedrag van ons baby bevorderen. Met deze 7 tips kun je je baby helpen in slaap te vallen en stap voor stap te leren doorslapen.
In één oogopslag
- Baby’s hebben verschillende hoeveelheden slaap nodig.
- Een vast ritme kan helpen om de kwaliteit en regelmaat te verbeteren.
- Ook de sfeer en omgeving zijn ontzettend belangrijk voor een goede slaapkwaliteit.
- Met een avondroutine kun je jouw baby een gevoel van veiligheid en geborgenheid geven.

Bedtijd
Producten
Hoe lang slapen baby's
Kinderkamer
Tips & Tricks
Slaapontwikkeling

Auteur: Stephanie Klausmann
Stephanie is een erkend pedagogisch medewerker en gecertificeerd slaapcoach. Zelf is ze moeder van vier kinderen. Op haar website biedt ze cursussen en advies aan over babyslaap.
Laatst bijgewerkt op 17 november 2021
7 tips om je baby te helpen de hele nacht door te slapen
1. Pas de dag- en nachtrust op elkaar aan
Voldoende slaap is essentieel voor de snelle ontwikkeling van baby’s in hun eerste levensjaar. Maar het slaapgedrag van een baby verandert voortdurend. Pasgeborenen slapen gemiddeld 16 tot 20 uur per dag. Rond de leeftijd van vier maanden vindt de eerste zogenoemde “slaapregressie” plaats:
Tijdens een ontwikkelingssprong vermindert de behoefte aan frequente dutjes overdag. Soms duren deze dutjes slechts 30 minuten. Verdere slaapregressies volgen vaak rond de zesde, negende en twaalfde maand.
Door een terugkerend ritme aan te bieden, past je baby geleidelijk zijn dag-nachtritme aan dat van jou aan. Tegelijkertijd kun je zelf ook meebewegen met het ritme van je baby. Wanneer je vermoeid bent en de kans zich voordoet, gun jezelf dan de tijd om samen met je baby even uit te rusten. Verzet een afspraak of laat het huishouden even liggen. In het eerste jaar hoeft niets perfect te zijn!
2. Een vast ritme creëren
Om je baby aan jouw dagelijkse leven te laten wennen, kun je hem of haar het beste actief betrekken bij de dag. Zo leert je baby al snel dat er tijden zijn voor eten, spelen, naar buiten gaan en slapen. Overdag mag het vrolijk, druk en luid zijn, maar tegen de avond keert de rust terug.
Een betrouwbare dagindeling helpt je baby om zijn eigen ritme te vinden en een interne klok te ontwikkelen. Dat maakt het makkelijker om te herkennen wanneer het tijd is om tot rust te komen.
Het is echter niet nodig om elke dag strikt in te plannen. Het is belangrijk om flexibiliteit toe te laten en te accepteren dat het leven soms afwijkt van de routine. Deze uitzonderingen zijn waardevol, omdat ze kinderen leren omgaan met veranderingen.
3. Let op tekenen van vermoeidheid
Hoe jonger een baby is, hoe meer slaap hij of zij nodig heeft. Baby’s herkennen zelf echter niet wanneer ze moe zijn, waardoor ze soms overmand worden door vermoeidheid. Dit kan extra lastig zijn wanneer er een verstoring is, zoals een bezoek of een andere afwijking van het ritme.
Het is belangrijk om alert te zijn op tekenen van vermoeidheid, zoals gapen, onrustig gedrag, in de ogen wrijven of een afwezige blik. Vaak zoeken vermoeide baby’s ook meer contact met hun verzorgers. Als ouder herken je deze signalen het beste.
Zorg dat je baby kan slapen, zelfs als tijd of plek niet ideaal is. Oververmoeidheid kan namelijk leiden tot een vicieuze cirkel, waarin het slapen moeilijker wordt, de baby nog vermoeider raakt en nog slechter in slaap komt. Liever een dutje op jouw arm dan in deze moeizame dynamiek terechtkomen.
4. Voer een avondroutine in
Met een avondroutine kun je je baby al vroeg leren wanneer het tijd is om tot rust te komen. Dim het licht, spreek zachtjes en creëer een rustige en vredige sfeer. De avondroutine kan beginnen met het avondeten, gevolgd door borstvoeding of een flesje. Sommige ouders geven hun baby een ontspannend bad voordat ze naar bed gaan.
Terugkerende, zachte rituelen zoals de kamer verduisteren, een bedtijdliedje of rustig praten helpen het kind om te herkennen dat het nu tijd is om te kalmeren. En ze kunnen dit zelfs een beetje zelf doen, bijvoorbeeld door zich uitgebreid uit te rekken of op hun handen te zuigen.
Sommige ouders zingen, zetten een muziekdoosje of een Spotify-afspeellijst voor hun baby's aan, zodat zachte muziek de overgang naar de slaap begeleidt. Elk gezin vindt zijn eigen stijl. Maar houd de avondroutine zo eenvoudig mogelijk, want dit is de beste manier om je kind te leren dat slapen iets heel normaals is waar het met een gerust hart aan kan beginnen.
5. Zorg voor een fijne slaapomgeving
In de eerste dagen en weken bouwt je baby een basisvertrouwen in zijn omgeving op. Baby’s komen het beste tot rust als ze zich volledig geborgen voelen. Naast het vervullen van hun fysieke behoeften, kun je ook emotionele steun bieden door te knuffelen, je baby te dragen en met hem of haar te praten.
"Ons feedback geeft onze kinderen richting
Wanneer we 's avonds zelf rustiger worden, straalt dat af op onze kinderen. Overdag mag een dutje ook weleens plaatsvinden op de bank, een picknickkleed, in een babynestje, een autostoeltje of de kinderwagen. Ook draagzakken of doeken zijn geschikt. Maar ’s nachts is het belangrijk dat baby’s in hun eigen comfortabele bedje slapen. Dit biedt rust, geborgenheid en voorkomt dat het kind eruit kan vallen.
Een slaapzak in de juiste maat is voldoende als deken; een kussen is niet nodig. Baby’s slapen het beste op hun rug en dragen in de zomer een lichte romper en in de winter iets warmers. De ideale kamertemperatuur voor de babyslaap ligt tussen 16 en 18 graden Celsius. Als je baby in de kamer van de ouders slaapt, zorg dan voor een rustige sfeer bij het slapengaan door fel licht en harde geluiden te vermijden."
6. Vermijd ingewikkelde slaaprituelen
In slaap vallen hoeft geen ingewikkeld proces te zijn waarbij ouders nachtenlang op een wiebelbal zitten, stofzuigen of autorijden. Dit helpt noch de ouders, noch het kind. Door complexe slaaprituelen leert het kind namelijk dat slapen iets moeilijks is.
Hoewel deze technieken op de korte termijn kunnen werken, kunnen ze op lange termijn problemen veroorzaken. Als een baby ’s nachts wakker wordt en gewend is aan speciale hulp om in slaap te vallen, zal het daarnaar verlangen.
"Iedereen wordt ’s nachts meerdere keren wakker, ook baby’s. Zij checken of alles nog in orde is. Net als wij kunnen baby’s leren zichzelf gerust te stellen en weer in slaap te vallen. Als je baby bijvoorbeeld in de auto in slaap is gevallen, zal hij dat specifieke gevoel missen en daardoor vaak volledig wakker worden.
Leg je baby daarom slaperig, maar nog niet slapend in bed. Zo leert hij zelfstandig in slaap te vallen. Voor het inslaapritueel geldt: minder is meer!"
En nog iets: “Zelfstandig slapen” is net als leren lopen een ontwikkelingsproces dat tijd kost. Het proces kan tot drie jaar duren.
7. Raak niet ontmoedigd en zoek hulp
Niet altijd hebben goedbedoelde pogingen om een baby te laten slapen direct effect. Ouders in zo’n situatie moeten niet wanhopen. Externe hulp, zoals een slaapcoach, kan waardevolle ondersteuning bieden.
Soms is het al een opluchting om je kind een paar uur bij grootouders of vrienden te laten, zodat je zelf kunt bijslapen. Binnen een relatie is het belangrijk om rekening te houden met elkaar, zodat beide partners rust kunnen nemen. Als slaapgebrek te belastend wordt, kun je het onderwerp gelukkig open bespreken bij de kinderarts, een slaapcoach of een consultatiebureau. Er zijn veel opties beschikbaar; je staat er niet alleen voor!
"Laat de slaapkamer nog eens goed luchten"
„Donkerte & White Noise“
"In de eerste maanden is een slaapzak een veilige keuze, omdat deze niet kan verschuiven of weggetrapt kan worden. Dit houdt je baby warm zonder dat het gezicht bedekt raakt, wat zorgt voor vrije ademhaling."
Aline Gallois
emma & noah
De juiste slaapzak vinden
In onze gids laten we je zien hoe je de juiste slaapzak voor je baby kiest.

Wat kan ik doen als mijn baby niet alleen wil slapen?
Sommige vermoeide baby's kunnen eenvoudig worden neergelegd en vallen dan vanzelf in slaap. Voor veel anderen is dit echter lastiger. Pasgeborenen slapen vaak in terwijl ze borstvoeding krijgen en dicht bij hun moeder zijn. Alleen leren slapen is een proces van wennen, en dat gaat niet bij elk kind even gemakkelijk.Er is echter geen vaste regel die bepaalt wanneer een baby zelfstandig moet kunnen slapen. Als jij het prettig vindt om je baby daarbij te helpen, is dat geen probleem.
Wat je moet weten:Het "alleen in slaap vallen" is een ontwikkelingsproces dat je maar in beperkte mate kunt beïnvloeden. Je kunt wel bijdragen aan een gezonde slaapontwikkeling door je baby op een hechte en ondersteunende manier te begeleiden. Nabijheid en lichamelijk contact spelen hierbij een belangrijke rol, ook als het gaat om de slaap van je baby.
Daarnaast helpt het om het slaapgedrag van je baby te begrijpen. Dit kun je bijvoorbeeld bijhouden in een slaapprotocol, zoals je dat met onze eBook kunt doen. Binnen twee weken krijg je zo een goed beeld van hoeveel slaap je baby nodig heeft en wat zijn of haar ritme is. Als je baby tekenen van vermoeidheid vertoont, kun je hem of haar rustig kalmeren, een fijne sfeer creëren en je baby slaperig maar wakker neerleggen. Met wat oefening zal je baby steeds beter zelfstandig in slaap kunnen vallen.
Wie viel Schlaf braucht mein Kind?
Nachfolgende haben wir eine kleine Schlaftabelle für Babys eingebunden. Was jedoch wichtig ist: Es handelt sich nur um Durchschnittswerte. Jedes Baby schläft anders und auch die Dauer unterscheidet sich dementsprechend.
Hoeveel slaap heeft mijn kind nodig?
Hieronder vind je een tabel met de gemiddelde slaapbehoefte van baby's. Let wel: dit zijn slechts richtlijnen. Elk kind is anders, en ook de slaapduur varieert per baby.

Avondrust bij baby's
Sommige baby's gedragen zich 's avonds heel anders en zijn bijna onherkenbaar. Dit fenomeen van rusteloosheid 's avonds wordt ook wel "spookuur" genoemd.
Vind de juiste slaapzak
Met onze stap-voor-stap tool ontdek je eenvoudig de perfecte slaapzak voor de slaap van je baby.